ZÜRAFA

ZÜRAFA

ZÜRAFA

Zürafalar şu anda karada yaşayan canlılar arasında en uzun boylu canlılar. Memelilerin çift toynaklılar takımına ait, geviş getiren hayvanlardan olan zürafagiller familyasındandır.

İLGİNÇ GERÇEKLER

  • Zürafanın ayakları, yemek tabağı boyutundadır – bir ucundan diğerine 12 inç (30.5 santimetre).
  • Zürafalarının koşudaki hız rekoru, saatte 34.7 mildir (saatte, 56 km).
  • Zürafanın gözleri, golf topu büyüklüğündedir.
  • Zürafa yavruları, doğdukları ilk hafta her gün 1 inç (2.54 santimetre) uzarlar.
Zürafaların İlginç Boynuzları

Zürafalar, erkek-dişi olmak fark etmeksizin, tüyle kaplı “ossicones” denen iki adet boynuza sahiptirler. Erkek zürafalar boynuzlarını, birbirlerine doğru savurdukları boyunlarıyla, kavga etmek için kullanırlar. Erkek zürafalar kendilerini bu kafa çarpışmalarından korumak için, olgunlaştıkça kafataslarında kalsiyum depolamaya başlarlar. Bu kireçlenme oldukça belirgin olabilirken, zürafaların beşte üçüne boynuzlarıyla ilginç bir görünüm verebilir.

Habitat ve Beslenme

Bir hayvanat bahçesinde, zürafaların çarpıcı bir görünüşleri vardır. Ama bir de onları, Afrika’da kendi habitatlarında varoluşlarıyla, gerçek bir kamuflaj görevi gören deri desenlerinin gölgeler ve yapraklarla harmanlandığı haliyle düşünün. Zürafalar ağaçlarla kaplı açık Afrikan ovalarında yaşamaya oldukça iyi adapte olmuşlardır. Diğer Afrikan otçulları, yüzeydeki ot ve küçük bitkiler uğruna besin rekabetindeyken, zürafalar taze ve gevrek yapraklarıyla uzun dallara ulaşabilirler.

Böyle büyük bir hayvanı besleyebilmek için, çok fazla yaprak gerekir. Zürafalar bir günde 75 paund (34 kilogram) yaprak tüketebilirler. Her ısırıkta yalnızca birkaç yaprağı yiyebildikleri için, yemek yemeleri günün çok büyük bir kısmını kapsar. Akasya ağacının yaprakları, zürafalarının favorisidir. Akasya ağacının uzun dikenleri olduğu için çoğu hayvan akasya ağacından beslenemez, ancak bu dikenler zürafaları durdurmaz!


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?