REN GEYİĞİ

REN GEYİĞİ

REN GEYİĞİ

Ren geyiği, burun bölgesinde, oksijen bakımından zengin kanla dolu damarlara sahiptir. Bu özellik onlara vücut ısısını da düzenlemek konusunda yardımcı olur. Kırmızı Burunlu Ren Geyiği Rudolf'un hikayesi de buradan gelmekte.

Bu hayvanlar, soğuk havada hayatta kalmak üzere dünyaya gelmiş canlılar. Burunları, soludukları havayı akciğerlerine gitmeden önce ısıtıyor. Ayrıca, vücutlarının tamamı, ayakları bile kalın bir deri ve kürkle kaplı.

Kış zamanında, bu hayvanlar, yemek bulabilmek için karı kazmak zorunda kalıyorlar. Kazmak için, ayaklarının yanında boynuzlarını da kullanmak durumunda kalıyorlar ve enerji sağlamak için Ren Geyiği Mantarı olarak da bilinen bir tür mantar yiyorlar.

Ren geyiği ile ilgili 7 ilginç bilgi

1. Her iki cinsin de boynuzu vardır

Ren geyikleri, hem dişilerinin hem erkeklerinin boynuza sahip olduğu tek geyik cinsidir. Her sene bu boynuzu yenilerler. Erkek ren geyiklerinin boynuzları 130 cm uzunluğuna ve 15 kg ağırlığa kadar çıkabilir. Dişi ren geyikleri ise 50 cm’lik bir boynuza sahip olabiliyor.

Ren geyiklerinin boyu da, alt türlerine göre önemli ölçüde değişim gösterebiliyor. Örneğin, Finlandiya’daki orman Ren geyikleri, burunlarından kuyruklarına kadar 2.5 metre boyunda olabiliyor. Bu hayvanlar çok daha büyük ayaklara ve daha geniş toynaklara sahip oluyorlar ve boynuzları da daha fazla sivri uca sahip olacak şekilde daha uzun ve büyük olabiliyor.

2. Farklı bir isme sahip olsa bile, bir Ren geyiği, her zaman Ren geyiğidir

Ülkesine göre değişiklik gösterecek şekilde, Ren geyikleri farklı isimlere sahip oluyorlar. Avrupa’da bu hayvanlar Ren geyiği olarak adlandırılıyorlar, ancak Kuzey Amerika’da, Ren geyiği tabiri Avrasyadaki geyikleri ifade ediyor, aynı zamanda Kuzey Amerika’daki vahşi hayvan nüfusu Caribou olarak anılıyor.

Diğer bölgelerde, evcilleştirilmiş hayvanlar Ren geyiği olarak isimlendirilirken, vahşi olanları Caribou olarak anılıyor. Ren geyikleri, içerisinde geyik, mus, elk ve diğer türlerin de olduğu Cervidae ailesinden geliyor. Cervidae ailesinin tüm üyelerinin boynuzları, büyük ayakları ve geniş toynakları bulunuyor.

3. Soğuk havalar için idealdirler

Bu türler, uzun kışlar ve soğuk havalarda hayatta kalmak konusunda tam anlamıyla mükemmel bir yapıya sahipler. Ren geyiğini Alaska, Kanada, Grönland, Kuzey Avrupa ve Kuzey Asya’da bulabilirsiniz. Tundralarda, dağlarda ve yaşamın zor olduğu ormanlarda yaşarlar.

4. Ren geyiği ile ilgili gerçekler: yalnız yaşamayı sevmez

Ren geyikleri oldukça sosyal canlılardır. Sürü olarak da adlandırılabilecek gruplar halinde yer, hareket eder ve dinlenirler. Bu gruplar 10 hayvandan birkaç yüz hayvana kadar olabilir. Bahar zamanında, bu sürüler çok daha kalabalık da olabilirler: sayıları 50.000’den 500.000’e kadar çıkabilir.

5. Bebek ren geyikleri çocukluk dönemini pas geçerler

Ren geyiklerinin de hayata gelişleri inek, boğa ve buzağılarınkine benzer. Yeni doğan ren geyikleri, hayatlarının ilk saatini mütakip ayağa kalkabilirler ve kısa bir süre sonra yavaş yavaş koşmaya başlarlar. İlk boynuzlarını ikinci doğumgünleri civarında çıkartırlar ve 4 ila 6 yaş civarında erişkin olurlar. Ren geyiklerinin hayatları genellikle 15 ila 18 yıldır.

6. Ren geyikleri ile ilgili ilginç gerçekler: katı bir biçimde vejeteryandırlar

Ren geyikleri, sadece bitki yedikleri anlamına gelecek şekilde, otobur canlılardır. Yeme alışkanlıkları eğrelti otu, bitki sürgünleri, çim, yosun, mantar ve yaprakları içerir. Yetişkin bir geyik, günde 4 ila 9 kilogram bitki yiyebilir. Ren geyiklerinin, özellikle zeminin karla kaplı olduğu zaman ve yiyecek bulmaları gerektiğinde oldukça fazla işlerine yarayacak şekilde, şiddetli bir koku alma yetenekleri vardır.

7. Ren geyikleri rüzgar kadar hızlıdırlar

Ren geyikleri, genellikle, göç esnasında günlük 20 ila 60 kilometre yol alabilliyorlar ve koşarken saatte 130 km hıza ulaşabiliyorlar. Sadece bir günlük bir bebek bile dünya çapındaki atletleri geçebiliyor. Bütün ren geyikleri göç etmese de, bazıları diğer tüm göç eden memelilerden çok daha uzun yol kat edebiliyor.


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?