ÇEMENLİ | TOKAT60

ÇEMENLİ | TOKAT

Tokat insanı kendine bağlayan düzenli şehir yapısı, sayısız doğa güzellikleri, ekonomik alışveriş koşulları ile huzurlu bir yaşam için ideal bir şehirdir. Köklü tarihi kentin merkezinde yer alan Tokat Kalesi ile ilçesinde yer alan Zile, Niksar ve Turhal kaleleri yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olmuştur. Ve şimdi sizlere Tokat'da gezilebilecek en güzel yerlerle baş başa bırakalım.

Tokat gezi rehberimize hoş geldiniz!

1-Kaz Gölü

Kaz Gölü, göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunan ve kuş türlerine konaklama imkânı sağlayan önemli bir sulak alandır. Pazar ilçesine bağlı Üzümören Kasabası Çiftlik köyü yakınlarında bulunan Kaz Gölü, sazlarla kaplı olup birçok kuş türünü içinde barındırmaktadır. Kuş cenneti olarak nitelendirilen Kaz Gölü'nde ziyaretçiler için yapılan gözetleme kulelerini kullanabilirsiniz.

2-Zinav Gölü

Reşadiye İlçesinin Yolüstü (Meğedün) Köyüne 3 Km uzaklıktadır.Gölün suları tatlıdır.Göl bir dere ve küçük sularla beslenir. Etrafı korunmaya alınmış orman alanıdır.Gölde kızılkanat denilen çok lezzetli bir tatlı su balık türü yaşamaktadır.

3-Zile Kalesi

Tarih, kültür ve doğal zenginliğin bir arada en üst seviyeye ulaştığı yaylamız'dır. 1514 yılında çaldıran seferine çıkan Yavuz Sultan Selim, ordusu ile bu yaylada konaklamış ve Cuma namazını bu yaylada kılmıştır.O günden itibaren her cuma günü ilk kar düşene kadar Selemen'de yayla pazarı kurulmaktadır.

4-Ballıca Mağarası

Tokat ilinin Pazar ilçesinde ballıca köyünde bulunan harika bir mağaradır. Ballıca Mağarasının oluşumu 4 milyon yıl önce başladığı tahmin edilmektedir. Mağara yaklaşık 680 metre uzunluğunda 90-95 metre yüksekliğindedir. Ballıca Mağarasına gittiğinizde içeri fotoğraf makinası sokamazsınız. Bunun nedeni mağarada bulunan sarkıtların ve dikitlerin milyonlarca yılda oluşmuş olması ve fotoğraf makinasının flaşının bunlara zarar vermesidir.

5-Taşhan

Tokat ilimizin Merkezinde bulunan Taşhan, 1626-1632 yılları arasında inşa edilen bir Osmanlı eseridir. Türkiye’nin en güzel beş hanında biridir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

6-Arastalı Bedesten (Tokat Müzesi)

Tam olarak bilinmemekle birlikte XV.-XVI. Yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Bedesten kesme taştan yapılmış cephesi tuğla dizileri ile bölümlere ayrılarak hareketlendirilmiştir. Kuzey-güney yönünde kareye yakın dikdörtgen planlı olup kuzey ve güneyde dışarıya dikdörtgen çıkıntılı yuvarlak kemerli birer kapısı bulunmaktadır.

7-Tokat Kalesi

M.Ö. 30 – M.S. 395 Roma Dönemi’nde yol güvenliği için kurulmuş olan kale, yaklaşık 500 yıl Bizans egemenliğinde kalmıştır. İlk defa 1074 yılında Danişmend Melik Gazi tarafından fethedilen kale kısa aralıklarla el değiştirmiş olup sırasıyla Danişmendli, Selçuklu, İlhanlı, Eretna, Kadı Burhanettin ve Osmanlı Devleti'nin egemenliğine geçmiştir. Dik ve sarp kayalar üzerine kurulu kale, doğal bir hisar durumundadır. Kalenin güneybatısında çok eski çağlardan kalma bir Kaya Mezarı oyulmuştur. Mezarın ağzında bir kolon ve biri büyük iki hücre bulunmaktadır. Ayrıca 362 basamaklı bir merdiven ile Kalenin dibine inilebilmektedir. Günümüzde bu merdiven yolu kapalı durumdadır.

8-Hıdırlık Köprüsü

Tokat’ta Selçuklu’nun en önemli sultanlarından birisi olarak sayılan Alaaddin Keykubat’ın 3 torununun 13’üncü yüzyılda devleti birlikte yönettiği dönemde yapılan Hıdırlık Köprüsü, günümüze kitabesiyle birlikte ulaşmış tek köprü olarak biliniyor.

Tokat İlçeleri

Tokat ilinde toplam 12 ilçe bulunmaktadır.

Almus Artova Başçiftlik Erbaa
Merkez Niksar Pazar Reşadiye
Sulusaray Turhal Yeşilyurt Zile

ÇEMENLİ | TOKAT Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?