PESTİL LEZZETİYLE | GÜMÜŞHANE
PESTİL LEZZETİYLE | GÜMÜŞHANE29
Yüzyıllar boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yaptığından zengin kültürel tarihi ve doğası ile Gümüşhane gezilecek yerler listesi hayli uzun… Gümüşhane tarihi yerleri içinde günümüze ulaşmış en eski kiliseler, antik kentler, manastırlar bulunurken doğal güzellikleri de mağaraları, şelaleri ve gölleri ile dikkat çekiyor.
Gümüşhane tarihi ve İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle birbirinden eski ve eşsiz mimariye de ev sahipliği yapar. Bunun yanı sıra Kuzeyinde Zigana Dağları güneyinde Trabzon Dağları ile eşsiz manzaralar sunar. Tarihi zenginliğin yanı sıra doğal alanları ile de Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında olan Gümüşhane gezi rehberi içinde yüzlerce taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Antik kent, köprü, hamam, manastır ve kiliseler ile tarihe ışık tutuyor.Bunun yanı sıra yaylaları ile yayla turizmi açısından oldukça gelişmiş bir şehir. Vadi, baraj ve Zigana kayak merkezi ile de kış turizmi açısından da gelişmiş ve yerli yabancı turist ağırlamaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek cam teraslarından biri olan Torul Kalesi Cam Seyir Terası da Gümüşhane’dedir.
Gümüşhane gezi rehberimize hoş geldiniz!
1-Satala (Sadak) Antik Kenti
Roma İmparatorluğu döneminde bir savunma karargahı olmak üzere inşa edilen Satala Antik kenti, sonrasında Bizans hakimiyetinde de kullanılarak günümüze ulaşan birçok mimari esere ev sahipliği yapar. Günümüze ulaşan yapılardan biri de kentteki su kemerleridir. 15. yüzyılda 47 gözü olan su kemerlerinden günümüze 4 tanesi ulaşabilmiştir. Yine taş çeşme ve taş binalar Satala antik kentinde görülecekler arasında. Satala antik kenti Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak Köyü’nde yer alır.
2-Santa Harabeleri
Tarihi 17. yüzyıla dayanan Rum çetelerinin sığınağı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Piştovlu, İşhanlı, Çinganli, Çakallı,Santa, Binatlı, Terzili, Zurnacili ile yedi mahalle ve üç yüzü aşkın ev bulunuyor. Hepsi taştan inşa edilen evlerin hepsi tek katlı ve her mahallede de bir kilise bulunur. Aynı zamanda yayla özelliği taşıyan konumuyla Santa Harabeleri Gümüşhane’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
3-Kov Kalesi
Gümüşhane Merkez ilçesinde Esenyurt Köyü sınırları içinde bulunan Kov Kalesi bölgenin en büyük kalelerinden biri. 1361 yılında inşa edildiği tahmin edilen Kov Kalesi günümüzde halen varlığını koruyor. 130 metrelik bir kaya üzerine yapılan kale dikdörtgen bir yapıya sahip kale iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kalede sarnıç ve mutfak olarak kullanılan bölümleri görebilirsiniz. Gümüşhane il merkezine 21 km uzaklıkta bulunan kaleyi Gümüşhane gezinizde mutlaka ziyaret edin.
4-Torul Kalesi Cam Seyir Terası
Ortaçağda yapıldığı tahmin edilen Torul Kalesi, tarihte savunma ve gözetleme için kullanılmıştır. Kalenin bulunduğu bölgenin yakın mesafesinde 240 metre yüksekliğin üzerine ise cam teras inşa edildi. Türkiye’nin en yüksek cam terası olan Gümüşhane cam seyir terası Zigana tüneli ve Karaca Mağarası yolu üzerindeki tepenin zirvesine kurulu ve 50 kişilik kapasitesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
5-Limni Gölü
Ülkemizin gizli kalmış cennet köşelerinden biri olan Limni Gölü’ne, Zigana Köyü’nden yarım saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşmanız mümkün. Bu doğa harikasını görmeden Gümüşhane’den ayrılmamanızı öneriyoruz.
6-Boyunyurt Yaylası – Kürtün
Bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi denilince herkesin aklına hemen yeşillik ve huzur gelir. Bunları görmek içinde yayalara gitmek gerekir. Gümüşhane ilimizde bulunan Boyunyurt Yaylası’da yeşillik ve huzur için bulunmaz bir yerdir. Buraya sevdiklerinizle gelip harika zaman yaşayabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında burada çeşitli etkinliklerde yapılmaktadır.
7-Tohumoğlu Köprüsü
Gümüşhane köprüleri, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi yapımıdır. Tarihi İpek Yolu güzergâhı üzerinde konumlanan, bol akarsu ile dere yataklarının mevcut olduğu Gümüşhane’de, maziyi günümüze bağlayan köprülere çok sıklıkta rastlarız.
Konumları ve mimarisi ile birbirinden farklı özellikler içeren köprüler yüzyıllardır insanlara yaya ya da araç ulaşımı amacıyla hizmet vermektedir. Özgün mimarisi; kemer kısmı düzgün yontu taştan, diğer kısımları moloz taş işçiliği ile korkuluklu ya da korkuluksuz, yuvarlak ya da sivri kemerli olmak üzere bir, iki veya üç gözlü olarak inşa edilmiştir. Gümüşhane’de 41 adet tarihi köprü mevcuttur.
8-Karaca Mağarası
Gümüşhane'nin turizmini canlandıran Karaca Mağarası, Torul ilçe sınırları içerisinde bulunuyor. Aynı ismi taşıdığı Karaca Mahallesi'ne vardığınızda mağara çok yakınınızda olacak.
9-İmera Manastırı
Arkeolojik Sit Alanı olan yerleşime ikisu Köyü, Karaca Mağarası yol ayrımından Yağlıdere Köyü istikametinden ulaşılır. Manastır, günümüze ulaşabilmiş en sağlam yapıtlardandır. Yapının yazıtında 1350 tarihinde yapıldığı yazmaktadır. Manastır, köyün üst sırtındaki geniş bir alana yapılmıştır.
Dikdörtgen planlı yapının, şapeli ve bazı yapıları günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Çevresi duvarlarla çevrili bulunan manastır birçok kez onarım geçirmiştir. Manastırın yakın çevresinde rahiplerin kaldığı konut yapıları mevcuttur. İmera Manastırı’nın faaliyette olduğu dönemde, önemli bir dini merkez olduğu bilinmektedir.
10-Kürtün Barajı
Kürtün Baraj gölünün etrafında bulunan kamelyalarda gelenler dileği gibi hem piknik yapabilmekte hem de baraj gölünü izleyebilmektedir.Kürtün Baraj gölünde alabalık üretimi çiftliği bulunmaktadır. Ayrıca gölden olta ile tatlı su balığı da tutulabilmektedir. Baraj çevresinde gelenlerin yemek yiyebileceği ve dinlenebileceği şimdilik bir tane olan alabalık tesisi, yılın her dönemi hizmet vermektedir.
11-Zigana Kayak Merkezi
Gümüşhane’ye bağlı Zigana kayak merkezi 2000 ile 2500 metre arasında kurulmuş ve geniş pistlere sahip mekandır. 2032 rakımlı bir yayla olarak söyleyebileceğimiz Zigana bu seçenekleri ile birlikte birçok tatilci ve sporcular için tercih yeri olarak gösterilebilir.
Genellikle burada kar kendini Kasım ayı ile başlar Nisan ayına kadar sürebilmektedir. Etrafı orman ile çevrelenmiş olan Zigana dağı eteklerinden bu kayak merkezi her yıl hatrı sayılı bir ziyaretçi çekebilmektedir. Zigana Gümüşhane’ye yaklaşık olarak 64 km olarak bilinmektedir.
GÜMÜŞHANE İLÇELERİ
Kelkit | Köse |
Kürtün | Merkez |
Şiran | Torul |