AKARSU TAŞIMACILIĞIYLA | BARTIN
AKARSU TAŞIMACILIĞIYLA | BARTIN Fotoğrafları

AKARSU TAŞIMACILIĞIYLA | BARTIN74

AKARSU TAŞIMACILIĞIYLA | BARTIN

Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bartın, kuzeyindeki 59 kilometrelik sahil şeridiyle Karadeniz'i çevrelemektedir.Doğuda Kastamonu, güneydoğuda Karabük, batıda ise Zonguldak illeri ile çevrili olan Bartın 2143 kilometrekarelik bir alana kuruludurBu bölgede yazlar sıcak, kışlar serin geçerken kentte ılıman deniz iklimi (karadeniz iklimi) hüküm sürmektedir. Denize yakınlığı ve pek yüksek olmayan dağ sıralarının kıyıya paralel oluşu, genellikle kıyı şeridi üzerinde sıcaklık farklarının azalmasına, nemin artmasına ve balkanlardan gelen hava kütlelerinin etkisine açıklığa neden olmaktadır.

Bartın gezi rehberimize hoş geldiniz!

1-Bakacak Tepesi

Amasra‘nın tüm güzelliğini ayaklar altına seren Bakacak Tepesi, yaz dönemlerinde oldukça yoğun ziyaretçi sayısına ulaşmaktadır. Buranın hikayesi; Fatih Sultan Mehmet’in, “Lala Lala Çeşhm-i Cihan Bu Mu Ola?” diye bahsettiği yerdir. Tepede bir dürbün bulunuyor, dürbünle marinayı, yelkenli gemileri ve balıkçı tekneleri gözlemleyebilirsiniz. Közde yapılan veya haşlanmış mısırlardan yiyerek anın keyfini doyasıya yaşayın.

2-Amasra Kalesi

İlçemizin merkezinde bulunan bu kale Zindan ve Sormagir kalelerin birleşmende oluşur.  Kale Roma döneminde inşa edilmiş olup Bizans, Ceneviz ve Osmanlı döneminde çeşitli onarımlardan geçirilerek kullanılmıştır.

Kale içinde Bizanslıların yapmış olduğu küçük kilise bulunur. Ayrıca kiliseden Fatih Sultan Mehmet zamanında camiye çevrilen kile bulunuyordu. Şimdi yerinde Fatih Camisi bulunur. Kaleye girip gezdiğinde sizde tarihi bir haz bırakacaktır.

3-Bartın Irmağı

Şehrin adını aldığı ırmaktır. Bartın' ın en önemli akarsuyu konumundadır. Şehir merkezinden başlayan ırmak Karadeniz' e kadar ulaşır.

4-Güzelcehisar Lav kayaları 

Güzelcehisar Bartın' a 17 km uzaklıkta olup, çok muhteşem doğa güzelliğine sahip bir de bunun yanında 80 milyon yıllık lav sütunlarına sahip olmasıyla bilinir. 80 milyon yıllık geçmişe sahip bu lav kayalarını görmek için Güzelcehisar' a mutlaka gitmelisiniz.

5-Göl Deresi Şelalesi

Bartın’ın Kurucaşile’nin Kanatlı Köyü’nde bulunan Göldere Şelalesi, Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yerinde bulunuyor. Yaklaştıkça şakır şakır akan şelalenin sesini duyarken vardığınızda göreceğiniz manzara karşısında mest olabilirsiniz. Buraya ücretsiz olarak girebilmeniz için araç yolundan 200 metre kadar yürüyerek yapabilirsiniz. Doğanın bahşettiği bu güzelliğin tadını çıkartın ve keyfinize bakın. Buz gibi akan sudan faydalanmayı ihmal etmeyin!

6-Uluyayla

Bartın’ın Ulus ilçesine 27 kilometre uzaklıkta olan Uluyayla, Göktepe ile Ovacuma arasında eğimli bir arazide bulunuyor. Alabildiğince yeşili görebileceğiniz yayla, 86 bin hektar genişliğinde bir ormanlık alana sahiptir. Bu ormanda; sarıçam, kayın, titrek kavak, meşe ve gürgen ağaçlarının oluşturduğu sarılı, turunculu görüntüyle kartpostal görüntüsü oluşturuyor.

Yaklaşık olarak 3 kilometre genişliğe sahip yaylanın yamaçlarında, 30 kilometre uzunluğuna sahip Eldeş Vadisi bulunuyor. Özellikle profesyonel trekking yapanlar için oldukça uygundur.

7-Amasra Boztepe

Amasra başlı başına mükemmel doğa güzelliğine sahip bir ilçe. Bir de Boztepesi var ki bir giden dönmek bilmiyor ve hafızalardaki yerini hiçbir zaman kaybettirmiyor.

8-Amasra Tavşan Adası

Bölgenin önemli yerleri arasında yer alan Tavşan Adası, Amasra Kemere Köprüsü’nün tam karşısında konumlanmaktadır. Karayla hiç bir bağlantısı bulunmayan  adada, Cenevizliler kalan Bizans Kilisesi bulunuyor. İsmi, uzun zaman önce halk tarafından adaya bırakılmış olan ve hala var olan tavşanlardan almaktadır.

Adanın en uç kısmında bulunan bir kaya kavuğunun şöyle bir hikayesi var; eski zamanlarda hastalık geçiren insanlar, buraya gelerek iyileşeceklerini umarlarmış. Diğer bir ucunda ise mağara bulunuyor. 70 metre uzunluğuna sahip olup, yüzerek geçebilirsiniz.

9-Balamba Tabiat Parkı

Bartın merkezde yer alan Balamba Tabiat Parkı, 1 kilometrelik bir uzaklıkta yer aldığı için yürüyüş yaparak dahi ulaşım sağlayabilirsiniz. On üç bin hektar büyüklüğe sahip tabiat parkı içerisinde, yok yok desem yeridir. Çocuklar için oyunları, yürüyüş parkurları, piknik alanları, voleybol sahası, yeme-içme ihtiyaçlarınız için restoran ve çay bahçesi ve çeşitli organizasyonların yapıldığı alanlara sahip park siz ziyaretçilerini bekliyor.

10-Küre Dağları Milli Parkı

Karadeniz’in batısında yer alan Küre Dağları’nda yer alan milli park, plato özelliğindedir. Milli parkın yüz ölçümü 37 bin 753 hektar, çevre bölgesi ise 134 bin 366 hektardır. Parkın içerisinde doğru herhangi bir yerleşim yeri mevcut değildir. Bartın Çayı’ndan başlayan batı sınırı, 300 kilometrelik bir mesafenin ardından doğuda ki Kızılırmak’a kadar uzanmaktadır. Bir diğer adıyla “İsfendiyar Dağları” olarak bilinen Küre Dağları’nın kuzeyinde Karadeniz’e, güneyinde ise Gökırmak’a kadar ulaşmaktadır.

Dağların içerisinde; orman, akarsu, çayır ve mera, maki, kayalık alanlar ve mağaralar, kıyı ve geleneksel tarım alanları gibi çeşitlilik bulunuyor. Küre dağı sınıfına giren dağların en yüksek uzunluğa sahip dağları 2019 metre yüksekliğiyle Devrekani ve Abana arasında yerleşik Yaralıgöz Dağı’dır.

Yalnızca barındırdığı bitki ve hayvan zenginli değil, yaşam alanları da oldukça ilgi çekici hal alıyor. Milli parkın içerisinde; doğal ormanlar, mağaralar, kanyonlar, şelaleler, jeolojik özellikleri ve yaban hayatı ile milli park statüsünde olması için fazlasıyla yeterli şeylere sahiptir.

Bartın İlçeleri
Amasra Kurucaşile Merkez Ulus

 


AKARSU TAŞIMACILIĞIYLA | BARTIN Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?