MİSKET ELMALI | AMASYA
MİSKET ELMALI | AMASYA Fotoğrafları

MİSKET ELMALI | AMASYA05

MİSKET ELMALI | AMASYA

Tarih kokan şehir Amasya, Karadeniz Bölgesinin nadide şehridir. Şehzade Mustafa'nın sancağa en son atandığı yer olan Amasya, pek çok tarihi eseri günümüze taşımıştır.Peki Amasya'ya gidildiğinde nereler görülmelidir? Amasya'da keşfedilmesi gereken tarihi eserler hangileridir? İşte, Amasya'da keşfedilmesi gereken yerler...

Amasya gezi rehberimize hoş geldiniz!

1-Amasya Kalesi

Amasya’da gezilecek yerler arasında Amasya Kalesi bulunmakta.Yeşilırmak’ın kenarında Harşena Dağı’nın üzerine inşa edilmiş kalenin Hititler zamanında yapıldığı düşünülmektedir. Binlerce yıllık tarihi olan kale Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır ve günümüze kadar ulaşabilmesinin nedeni Osmanlılar tarafından bakımının yapılmış olmasıdır. Ayrıca Amasya’daki en güzel manzaralardan birisine sahiptir.

2-Aynalı Mağara

Amasya Vadisi’nin en ünlü ve en özel mağaralarından birisi. Rivayetlere göre güzelliği ile ünlü bir kralın kızına ev sahipliği yapan mağara, hem muazzam yapısı, hem de ilginç hikayesi ile Amasya’da unutmayacağınız ilk yerlerden birisi. Hikaye’nin devamı ise mağarada.

3-Alçak Köprü

Roma Dönemi’nde, Antik Amasya Kalesi’nden karşı mahallelere geçişi sağlamak amacıyla İris Nehri (Yeşilırmak) üzerine inşa edilmiştir. Nehir yatağının yükselmesi sonucu köprü kemerleri aşağıda kaldığından Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından 1865’te köprü kemerleri üzerine ayaklar inşaa edilerek günümüze kadar gelmiştir.

4-Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Amasya’da gezilecek yerler listemizde Yedi Kuğular Kuş Cennetide bulunuyor.Uzun yürüyüşler yapıp biraz huzur bulmak ve özellikle göç dönemlerinde gökyüzünde bir görsel sunan kuşlara bakıp kendinizi dinlemek istiyorsanız rotanızı birkaç günlüğüne kuş cennetine çevirebilirsiniz.

5-Borabay Gölü Tabiat Parkı

Amasya’da gezilecek yerler arasında çevre illerden de yoğun ilgi gören Borabay Gölü ve tabiat parkı da yer alıyor. Piknik, kamp ve doğa yürüyüşleri için tercih edebilirsiniz. Eşsiz doğası ve içerisinde bulundurduğu nadir görülen bitki türleri ile görülmesi gereken bir yer.

6-AMASYA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ'dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görebileceğiniz müze 1925’te kurulmuştur. 1977 yılında bugünkü bina yapılmış ve 1980 yılında Amasya Arkeoloji Müzesi hizmete açılmıştır. Müze binasının batısında bulunan müze bahçesi içerisinde Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait taş eserler sergilenmektedir. Daha Önce Müzenin bahçesinde bulunan ve Selçuklu Sultanı I. Mesud'a ait olan türbe içinde sergilenen İlhanlılar dönemine ait 14. yy.'dan kalma mumyalar Müze içerisindeki özel bir bölümde sergilenmektedir. Onüç farklı medeniyete ait arkeolojik ve etnografik eserlerin sayısı 24 bini bulmuştur.

7-Gökmedrese Camii

1200’lü yıllardan, Selçuklular’dan günümüze kalabilmiş en özel miraslardan birisi. Halen aktif olarak cami vazifesi görse de bir dönem külliye görevini de üstlenmiştir. Ağaç oymacılığının en başarılı örneklerinden birisine ve camilerimizde az rastlanan ilginç bir mimariye sahiptir.

8-Beyazıd Külliyesi

Beyazıd Külliyesi ve camii Amasya’da gezilecek yerler listemizde.İkinci Beyazıd’ın tahta geçmesinden sonra Amasya’ya hediye ettiği külliye bugün de halen hem cami, hem de kütüphane olarak kullanılmaya devam etmektedir. Kesme taştan yapılma odaları, büyük çınar ağaçları ve huzur veren havası ile Amasya’nın merkezinde nefes almak için en güzel yerlerden birisidir.

9-Kumacık Hamamı

Amasya’nın Beyazıtpaşa Mahalle’sinde yer alan Kumacık Hamamı 1495 yılında Kapıağası Ayas Ağa tarafından yaptırılmıştır. Geleneksel Osmanlı hamamı özelliklerini taşıya hamam moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir.

Hamam içerisinde tüm Osmanlı hamamlarında görülen soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri vardır. Soyunmalık kısmı kare planlıdır ve üzeri Türk üçgenleriyle geçilen büyük bir kubbeyle örtülmüştür. Sıcaklık bölümü üzeri de yine kubbeyle örtülüdür. Kubbelerin üzeri alaturka kiremitle kapatılmıştır.

10-Amasya Saat Kulesi

Amasya Saat Kulesi, 865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1938 yılındaki depremde yıkılmış, 1940 yılında YeniKöprü (Hükümet Köprüsü) yapılırken yenisini yaptırmak düşüncesi ile yıktırılmış, 2002 yılında yeniden inşa edilmiştir.

11-VI. Çelebi Mehmet Medresesi

Çelebi Mehmet Medresesi: Halk arasında Sultaniye Medresesi adıyla da bilinen Çelebi Mehmet Medresesi, Selçuklu medrese mimarisindeki 4 eyvanlı plan tipinde yapılmış. Avluda, giriş kapısı ve eyvanlar arasında üzerleri kubbeyle örtülü 20 adet medrese odası sıralanmış. Giriş kapısının üzerinde yer alan ve Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından 1866 yılında yaptırılmıştır.

12-Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Sabuncuoğlu Tıp Ve Cerrahi Tarihi Müzesi‘nin binası 14. yüzyılda hastaların tedavi edildiği bir hastane niyetiyle açılmış ve Amasya Darüşşifası olarak uzun yıllar hizmet vermiş. Anadolu’nun su sesi ve müzikle tedavi yapılan ilk hastanesi ve akıl hastalarının müzik ve su ile iyileştirildiği ilk yer.

13-Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi

Dünyanın ilk ve tek Aşıklar Müzesi ünvanına sahip Ferhat Şirin Aşıklar Müzesi Amasya-Tokat karayolunun 3.km’sinde Ferhat su kanallarının bulunduğu mevkide bulunur. Ferhat ile Şirin, Leyla ile Mecnun,Kerem ile Aslı,Romeo-Jüliet,Mimar Sinan-Mihrimah Sultan’ın aşk hikayesi ve Mevlana ile Hacı Bektaş Veli’nin ilahi aşkı sahnelemektedir.

14-Hazeranlar Konağı

Amasya Defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından 1865 yılında yaptırılmıştır. Antik dönem sur duvarları üzerine, bodrum üzeri, iki katlı ahşap çatkı arası kerpiç dolgulu olarak yapılmıştır. Hazeranlar Konağı’nda teşhir edilen eserler arasında 19. yüzyıl yaşantısını yansıtan giysiler, halı ve kilimler, konakta kullanılan günlük mutfak eşyaları ve kadın ziynet eşyaları gibi malzemeler yer almaktadır.

Amasya İlçeleri
Göynücek Gümüşhacıköy
Hamamözü Merkez
Merzifon Suluova
Taşova  

 


MİSKET ELMALI | AMASYA Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?