KÜNEFE DİYARI | HATAY
KÜNEFE DİYARI | HATAY
Şehir hakkında; Akdeniz’in en güneyinde konumlanan Hatay şehri, Türkiye‘deki en eski şehirlerden biri olup yıllar boyu ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izleriyle doludur. Yalnızca tarihi ile değil sahip olduğu doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan şehir eskiden kendi başına bir devlet iken 1939 senesinde Türkiye’ye katılmıştır. Ülkemizin en kalabalık 13. şehir olma niteliğine sahip olup Gaziantep, Adana, Osmaniye ile komşudur. 1 milyon 628 bin 894 kişilik nüfusu olan ilimizin güzelliklerini keşfetmeniz adına sizler için Hatay gezilecek yerler listesi hazırladık;
Hatay gezi rehberimize hoş geldiniz!
Kardeşliğin ve birlikteliğin şehri olarak bilinen Hatay Türkiye’nin en güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında yer almaktadır. Nüfus bakımından ülkemizin en kalabalık on üçüncü şehri olan Hatay’da 2017 nüfus verilerine göre yaklaşık 1.575.226 kişi yaşamaktadır. Hatay’ın toplam yüz ölçümü 5.524 km2 olup rakım 100 metredir.
Nüfus bakımından en kalabalık ilçe Antakya olurken Kumlu en az nüfusa sahip ilçedir. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Hatay farklı kültür ve inanışların bir arada yaşadığı birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bölgede yapılan araştırmalarda MÖ 100.000 ile 40.000 yılları arasındaki bulgulara rastlanmıştır. Tunç Çağı’ndan itibaren Akat Beyliği’nin hakim olduğu topraklara MÖ 17. yüzyıl sonlarında Hititler yerleşmiştir. Sonrasında Urartu, Asur ve Perslerin istilasına uğrayan bölge Makedonya Kralı İskender’in Anadolu’yu ele geçirmesi ile Makedonların hakimiyetine girmiştir. İskender’in ölümünden sonra Makedonya İmparatorluğu generalleri tarafından paylaşılmış, Birinci Selevkos Asya İmparatorluğunu kurarken oğlu Hatay civarında Antakya’yı kurmuştur. MÖ 300 senesinden itibaren 26 yıl Asya İmparatorluğu’nun başkenti olan Antakya Roma ve İskenderun’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü şehri olmuş ve hızla gelişmiştir. Daha sonraları Roma İmparatorluğu’nun eline geçen bölge MS 395’te imparatorluk ikiye bölününce Bizanslıların olmuştur.
1-Hatay Arkeoloji Müzesi
Hatay gezinizde paha biçilemez tarihî eserleri yakından incelemek isterseniz Antakya’da bulunan Hatay Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Dünyanın en büyük ikinci mozaik koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzedeki bu zenginlikler başta Antakya olmak üzere Samandağ, Narlıca, Güzelburç’ta yapılan kazılar sonucu ortaya çıkartılmıştır. Müze sikke koleksiyonu bakımından da dünyanın üçüncü büyük müzesidir. Mozaik ve sikkenin yanı sıra müzede Hitit döneminden Roma’ya, Helenistik dönemden Bizans dönemine kadar yaklaşık 35 bin eser bulunmaktadır. Eserler sekiz ayrı odanın yanı sıra müzenin bahçesinde sergilenmektedir. Tarihî dönemlere ait eserler ile birlikte Hatay çevresinde yapılan kazılardan elde edilen eserlere de ev sahipliği yapan müze 1948 yılında ziyarete açılmıştır.
2-Habib-i Neccar Camii
Hatay’da görülmesi gereken en önemli dinî yapı Anadolu’da kurulmuş ilk cami olarak bilinen Habib-i Neccar Cami’dir. Gerek Müslümanlar gerekse Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip olan Habib-i Neccar Camii’nin 636 yılında Hz. Ömer’in hilafetinde inşa edildiği düşünülmektedir. Bizansların bölgeyi işgaliyle cami kiliseye dönüştürülmüştür. 13. yüzyılda Baybars’ın tekrar bölgede hakimiyet kurmasıyla kilise yeniden cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Habib-i Neccar Camii’nin kesin yapım tarihi bilinmemektedir ancak 19. yüzyıldaki depremden zarar gördüğü için yeniden yapılan caminin kitabesinde yapım tarihi olarak Hicri 1275 (1858) yazmaktadır. 1858’den beri son haliyle cami olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Camide Hz. İsa tarafından gönderildiğine inanılan resulleri korurken şehit olan Habib-i Neccar’ın türbesi bulunmaktadır. Rivayetlere göre MS 40’lı yıllarda Antakya’da yaşayan Habib-i Neccar, Antakya halkının putperestliğine karşı Hz. İsa’nın gönderdiği elçilere inanan ve onları korumak isteyen ilk insan olur. Elçilere inanmayan Antakya halkı onları taşlayıp öldürmek isterken Habib-i Neccar buna engel olmak ister ancak Antakya halkı Hz. İsa’nın gönderdiği elçileri korumak isteyen Habib-i Neccar’ı şehit ederler. Habib-i Neccar’ın ölüm şekline ilişkin birçok rivayet daha bulunmaktadır. Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından huzurun ve hoşgörünün adresi olarak görülen Habib-i Neccar Camii Hatay’da yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir.
3-Aziz Simeon Manastırı
Samandağ yolu üzerindeki bir tepe üzerine inşa edilen Aziz Simeon Manastırı bütünlüğünü koruyamamış ve günümüze kalıntıları kalmıştır. Rüzgar güllerinin de eşlik ettiği manastır kalıntıları muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. Rivayete göre Stilit Tarikatı’nın kurucusu Saint Simeon çeşitli manastırlardan eğitim aldıktan sonra dünyadaki bütün nimetlerden arınmak ve Tanrı’ya daha yakın olabilmek için burada inzivaya çekilmiştir. Burada yaşamını sürdürdükten sonra derdine çare arayan Hristiyanların akınına uğramaya başlamıştır. İnsanlardan uzak durmak için ufacık bir kaya üstünde yaşayan Simeon’un sütununun yüksekliği 20 metreye kadar ulaşmıştır. Bu sütun hala orada bulunmaktadır. Aziz Simeon’un ölümünden sonra müritleri tarafından buraya manastır yapılmış olsa da günümüzde manastırın kalıntıları bulunmaktadır. 1500 yıllık tarihiyle yok olmanın eşiğinde olan manastıra toplu taşımayla ulaşım bulunmamaktadır.
4-Beşikli Mağara
Samandağ’ın Çevlik bölgesinde bulunan Beşikli Mağara Titus Tüneli’nin deniz tarafına bakan kısmına 100 metre mesafededir. “Seleukeia Pieria” adı verilen antik kentinin en önemli tarihî eserlerinden biri olan Beşikli Mağara tamamen kaya üzerine oyularak yapılan tarihî bir mezarlıktır. Mezarlıkta toplam 12 adet kaya mezarı bulunmakta olup Beşikli Mağarası aralarındaki en genişi ve en ünlü olanıdır. Taş sütunlar, kemerler ve taş merdivenler dikkat çekmektedir. Birbirlerinden duvarlarla ayrılan mezarların kimlere ait olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Mezarlıkta Roma dönemine ait kralın yanı sıra halka ait mezar da bulunmaktadır.
5-Payas Kalesi
Payas Kalesi Hatay’a 70 km mesafede bulunan Hatay’ın Payas ilçesinde bulunmaktadır. Hatay’ın Dörtyol ve İskenderun ilçeleri arasındaki Payas konumuyla oldukça önemli bir yere sahiptir. Başta Bizans olmak üzere birçok uygarlığın hüküm sürdüğü Payas, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırada Osmanlı egemenliğine girmiştir. O dönem buranın Hac yolu üzerinde olması ilçeyi ve kaleyi oldukça önemli hale getirmiştir. Payas Kalesi ilk olarak Haçlılar tarafından yapılmış, Osmanlılar tarafından bu kale yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Camii, hamam ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla yapılan imarethane kalenin yapımı bittikten sonra tamamlanmıştır. 4 köşeden ve 8 kuleden oluşan kalenin işçiliğine ve yapımında kullanılan malzemelere bakıldığı zaman Osmanlı eseri olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır. Sokullu Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen kalenin yapımına 1567 yılında başlanmış, 1571 yılında bitirilmiştir. Osmanlı Devleti, kalenin yapımından sonra burayı denize yakınlığından dolayı tersane ve lojistik merkezi olarak kullanmıştır. Payas sadece kalesiyle değil kervansarayı ve limanıyla da Osmanlı döneminde önemini korumayı başarmıştır.
6-Hıdırbey Musa Ağacı
Hıdırbey Musa Ağacı Hatay’a 60 km uzaklıktaki Samandağ ilçesinin Hıdırbey köyünde bir dere kenarında bulunmaktadır. Baştan sonra tarih kokan Hatay’da efsaneler de nesilden nesle aktarılmıştır. Bu efsanelerden biri de Hıdır Bey Musa Ağacı’dır. Efsaneye göre Hz. Hızır ile Hz. Musa köyün yakınlarında Musa Dağı’na çıkmaya karar verirler. Hz. Hızır ve Hz. Musa burada mola verir ve Hz. Musa su içmek için dere kenarına inerken asasını burada bırakır. Su içtikten sonra yollarına devam eden Hz. Hızır ve Hz. Musa asayı orada unuttuklarını fark edip geri dönerler. Döndüklerinde asanın filizlenip ağaç olduğunu görürler. O günden bugüne o ağaç Musa Ağacı olarak kabul edilir. Halk arasında Musa Ağacı’nın yaşının 2.000-3.000 civarında olduğu düşünülse de ağacın yaşının 800-1000 olduğu tahmin edilmektedir. Musa Ağacı’nın çapı 7,50 metre olmakla birlikte dışarıdan çevresi 20 metredir. Ağacın yüksekliği ise 16,70 metredir. Musa Ağacı yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir. Asırlık çınar ağacının çevresindeki mekanlarda kahvenizi yudumlayabilir, hediyelik eşya satan dükkanlardan sevdiklerinize hatıra ürünler alabilirsiniz.
Hatay İlçeleri
Hatay ilinde toplam 15 ilçe bulunmaktadır.
Altınözü | Antakya | Arsuz |
Belen | Defne | Dörtyol |
Erzin | Hassa | İskenderun |
Kırıkhan | Kumlu | Payas |
Reyhanlı | Samandağ | Yayladağı |