EŞSİZ SALDA GÖLÜ | BURDUR
EŞSİZ SALDA GÖLÜ | BURDUR
Son yıllarda Salda Gölü ile adından çok söz ettirmeye başlayan bir şehir Burdur. Antik dönemde Pisidia, günümüzde ise Teke Yöresi için bölgenin kültür başkenti denmektedir .Şimdi sizleri buraya gelip de görmeden gitmemeniz gereken yerlerle baş başa bırakalım.
Burdur gezi rehberimize hoş geldiniz!
1-Salda Gölü
Göller Yöresi içinde bulunur. Aynı zamanda Türkiye’nin en derin 3. gölü olma unvanına sahip gölde bol miktarda hidromanyezit minerali bulunur. 1989 senesinden beri sit alanı olarak ilan edilen gölün çevresi karaçam ormanları ile çevrilidir ve plajları vardır. Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü’nü doğa ile iç içe zaman geçirmek ve kamp yapmak için tercih edebilirsiniz.
Salda Gölü Hakkında Bilgi
Burdur’da yer alan Salda Gölü derinliği 185 metreye kadar ulaşır. Bu rakam ile Türkiye’nin en derin tatlı su gölü unvanını elinde bulunduran Salda Gölü yüzmeye de olanak tanır. Türkiye’nin en derin, en temiz, en berrak gölü olarak tanınan turkuaz renkli Salda Gölü, oluşan güzel manzaranın yanı sıra sahip olduğu küçük kumsallarla turistik bir yer olarak beğeni toplar. Gölün çevresinde yerleşim az olduğundan kendinizi tamamen doğa ile iç içe hissedebilirsiniz.
2-Burdur Gölü
Burdur-Isparta arasında uzanan Burdur Gölü Türkiye’nin en büyük yedinci gölüdür. Suyu oldukça tuzlu olmakla birlikte ülkemizin en derin gölleri arasında yer alır. Kapalı bir havzada yer aldığı için akıntı bulunmayan Burdur Gölü’nün en önemli özelliği kuş cenneti olmasıdır. Göl yüze yakın kuş türüyle birlikte nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan “dikkuyruk” ördeklerine ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında yolunuz Burdur Gölü’ne düşerse yüzlerce farklı kuş türünü görme şansı bulabilirsiniz. Kuş gözlemcilerinin yoğun ilgi gösterdiği Burdur Gölü son yıllarda su sporlarının da merkezi konumuna gelmiştir. Kano, kürek, yelken sporlarının yanı sıra su jeti ve flyboard sporlarının da yapıldığı Burdur Gölü’nde her yıl yarışmalar da düzenleniyor.
3-İnsuyu Mağarası
Burdur’da görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri de İnsuyu Mağarası’dır. Burdur-Antalya kara yolu üzerinde yer alan İnsuyu Mağarası, Burdur’a 13 kilometre uzaklıktadır. 597 metre uzunluğunda olan mağara deniz seviyesinden 900 metre yüksekliktedir. Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası’ndaki karstik yapının erimesi ve aşınmasıyla sarkıt ve dikitler oluşmuştur. Binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağara yaz-kış 14 derecedir. Mağara içerisinde küçük göller de bulunmaktadır.
4-Sagalassos Antik Kenti
Antik Çağ’da Pisidia olarak bilinen bölgede yer alan Sagalassos Antik Kenti Burdur Merkez’e 33 kilometre uzaklıkta, Ağlasun ilçesindedir. Roma İmparatorluğu döneminin en önemli şehirlerinden biri olan Sagalassos günümüze kadar en iyi korunarak gelen antik kentlerden biridir. Roma Hamamı, Aşağı ve Yukarı Agoralar, Macellum, tiyatro ve tapınaklar antik kentte ziyaret edebileceğiniz önemli eserler arasındadır. Antik kentte yer alan tiyatro 9.000 kişilik olup, dünyada en yüksek rakımda yer alan tiyatro olma özelliğine sahiptir.
5-Burdur Ulu Cami
Burdur şehir merkezini gezmek isterseniz Ulu Cami’yi listenize eklemenizi tavsiye ederiz. Pazar Mahallesi’nde yüksek bir tepe üzerinde bulunan Ulu Camii Hamitoğlu Dündar Bey tarafından 1300 yılında inşa edilmiştir. 1749 yılında Çelik Mehmet Paşa tarafından onarımı yaptırılan caminin doğu, kuzey ve batısında üç kapısı bulunmaktadır. Bu özellik Selçuklu ve beylikler dönemindeki ulu camilerin karakteristik özelliğidir. İçten yarım kubbeli olan cami kesme blok taşlardan inşa edilmiştir. Mihrap ve minberi mermerden yapılan cami 1971 depreminde zarar görmüş, Vakıflar İdaresi’nce tadilatı yapılmıştır. Ulu Cami’yi ziyaret ettikten sonra yanı başında yer alan Saat Kulesi’ni de görmenizi tavsiye ederiz.
6-Burdur Arkeoloji Müzesi
Geçmişi Paleolitik Çağ’a kadar uzanan Burdur’da Hacılar, Kuyular, Hörücek, Kibyra, Salagassos’ta yapılan kazılar sonucunda birçok tarihî eser bulunmuştur. 1956 yılında kurulan ve 2001 yılında düzenlenen Burdur Arkeoloji Müzesi kazılardan elde edilen 60 binden fazla tarihî esere ev sahipliği yapmaktadır. Bu özelliği ile Türkiye’nin en zengin müzelerinden biridir. Burdur Arkeoloji Müzesi’ni gezdiğinizde Neolitik Çağ’dan itibaren eşsiz eserleri yakından görebilir, Burdur’un tarihine dair önemli bilgiler edinebilirsiniz. Üç kısımdan oluşan Müze’nin üst katında Neolitik ve Erken Kalkolitik Çağ’a ait eserler sergilenirken giriş katında Sagalassos, Kibyra ve Kremna Antik Kenti’nden elde edilen heykellere yer verilmiştir.
7-Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi
Burdur kent merkezinde ziyaret edebileceğiniz müzelerden biri de Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi’dir. 1890 tarihinde Kınalı aşiretinden Emin Bey tarafından inşa edilen yapı iki katlıdır ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Konağın içerisi de eski Burdur evlerinden ilham alınarak dizayn edilmiştir. Birinci katı taş, ikinci katı ise ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Kafe hizmeti de bulunan müzede yeşillikler içerisinde kahvaltı yapabilir, kahvenizi içebilirsiniz. Şehrin gürültüsünden uzak, sakinlik içerisinde birkaç saat geçirebileceğiniz Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi’ne merkezden yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
8-Susuz Kervansarayı
Burdur’un Bucak ilçesine 10 kilometre uzaklıkta Susuz köyünde yer alan Susuz Kervansarayı görülmesi gereken tarihî eserler arasındadır. 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu mimarisi örnek alınarak inşa edilen kervansaray dikdörtgen planlı ve orta kubbeli bir yapıya sahiptir. Geometrik desenler ile süslenmiş olan giriş kapısı ise oldukça dikkat çekicidir. Sadece kapalı mekanı günümüze korunarak gelebilen kervansarayda yapılan kazı sonucu birçok tarihî esere rastlanmıştır. Bizans dönemine ait seramik kaplar, Osmanlı sultanlarına ait akçeler, nal, halka, zincir gibi objeler yapının fonksiyonu hakkında önemli bilgiler vermiştir. 2008 yılında restorasyon çalışmaları ile onarım gören Susuz Kervansarayı’na Burdur merkezden araç ile yaklaşık 45 dakikada ulaşabilirsiniz.
Burdur İlçeleri
Burdur ilinde toplam 11 ilçe bulunmaktadır.
Ağlasun | Altınyayla | Bucak |
Çavdır | Çeltikçi | Gölhisar |
Karamanlı | Kemer | Merkez |
Tefenni | Yeşilova |