BAL AVCISI | AYI

BAL AVCISI | AYI

Ayı, yeryüzündeki en büyük yırtıcıdır. Bu hayvan memeliler sınıfına, yırtıcıların düzenine, ayı ailesine, ayılara (Latin Ursus) aittir. Ayı yaklaşık 6 milyon yıl önce gezegende ortaya çıkmış ve her zaman bir güç ve güç sembolü olmuştur.

Türüne bağlı olarak, bir ayının vücut uzunluğu 1,2 ila 3 metre arasında değişebilir ve ağırlığı 40 kg ile yarım ton arasında değişir. Bu hayvanların gövdesi kalın, boynu kısa ve kafası iridir. Güçlü çeneler hem sebze hem de et yiyeceklerini kemirmeyi kolaylaştırır. Uzuvlar oldukça kısa ve hafif kavislidir. Bu nedenle, ayı yanlara doğru sallanarak yürür ve tüm ayakları üzerinde durabilir. Tehlikeli zamanlarda bir ayının hızı 50 km’ye ulaşabilir. Büyük ve keskin pençelerin yardımıyla, bu hayvanlar yerin altından yiyecekler çıkarırlar ve ağaçlara tırmanırlar. Birçok ayı türü iyi yüzer. Bir kutup ayısı parmaklar arasında özel bir membrana sahiptir. Bir ayının yaşam beklentisi 45 yıla ulaşabilir. Ayı nedir sorusunu soran kişiler bu hayvanın temel özelliklerini de merak etmektedir.

Özellikleri

Ayı tarihçesi konusuna bakıldığında bu canlılar için pek çok faktörden bahsetmek mümkün olmaktadır.

Ayılar keskin görme yeteneğine sahiptir; ancak iyi duyamazlar. Bu mükemmel bir koku hissi ile telafi edilir. Bazen çevre ile ilgili bilgi almak için arka ayakları üzerinde dururlar. Vücudu örten ayının kalın tabakası farklı bir renge sahiptir: Ten rengi siyahtan, beyaza ya da kahverengiye göre farklılık gösterebilmektedir. Yaşlandıklarında ise kürkleri kül rengine döner. Glosbe ise aynın Latincesi olarak bilinir.

 

Ayı Türleri

Ayı türleri ve ayı özellikleri de farklık gösterebilmektedir. Dünya üzerinde yaşayan pek çok farklı ayı türü bulunmaktadır. Panda, Boz Ayı, Kutup Ayısı ve Tembel Ayı en çok bilinen ayı türleri arasında yer almaktadır. Yeryüzünde genellikle dağlık ve soğuk bölgelerde yaşayan bu canlılar kış uykusu özellikleri ile de bilinirler.

Ayılarda Avlanma ve Beslenme

Ayılarda avlanma ve ayılarda beslenme diğer memeliler ile aynı şekilde seyretmektedir. Ayının beslenmesi hem bitki hem de hayvan yemini içerir. Meyveler, mantarlar, fındık ve çeşitli kökler hariç kahverengi ayılar geyik, karaca eti yer. Balık yemekten de hoşlanırlar. Canavar karıncaları, larvaları ve yabani arıların balını yiyebilirler. Panda, sadece genç bambu filizlerinde beslenir ve bitki besinlerinin yanı sıra Himalaya ayısı, kurbağa, böcek ve yumuşakçalar yer.

 

Ayılarda Üreme ve Çiftleşme

Ayılarda üreme ve ayılarda çiftleşme tüm memeliler ile aynı şekildedir. Eş seçimlerini gerçekleştiren ayılar çiftleşme tamamlandıktan sonra 180 ile 250 gün aralığında bir gebelik geçirirler. Bu gebelik sonunda ise ayı yavruları dünyaya gelir. Ayılarda avlanma ve ayılarda beslenme konusunda yavrularına kısa bir eğitim verdikten sonra yavrular kendi başlarına hayatlarına devam ederler.

Ayı Ömrü

Ayı ömrü yaşamsal faaliyetleri ve temin edilen besinlere göre farklılık göstermektedir. Ayılar 20 seneye kadar yaşamlarını devam ettirebilen canlılardır.

 

Ayı Hakkında İlginç Bilgiler
  1. Ayılar ağaç kovuklarında bulunan balları yemekten çok hoşlanırlar.
  2. Ayılar insanlar ile karşı karşıya geldiklerinde bağırarak insanları sağır edebilecek kapasiteye sahiptir.
  3. Yetişkin bir ayı, ortalama bir ağacı kökünden sökebilecek güce sahiptir.
  4. Ayılar insanlara saldırabilen canlılardır.
  5. Kutup ayıları, somon balıklarını avlayarak yaşamlarını devam ettiren vahşi hayvanlar arasındaki yerini almaktadır.

 


BAL AVCISI | AYI Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?